Lumire, Luleå Miljöresurs AB, är ett kommunalt bolag för vatten och avlopp, avfallshantering, återvinning och återbruk. Lumire ägs av Luleå kommun och vi är 200 medarbetare som säkerställer att alla Luleåbor har ett friskt och välsmakande dricksvatten i kranen och att avfall och avlopp tas om hand på ett cirkulärt sätt.
Genom att samordna vatten- och avfallsfrågorna i samma bolag är vi en stark aktör inom hållbar miljöteknik och samhällsbyggnad.
Lumire befinner sig i en spännande utvecklingsfas och är en självklar aktör i arbetet med den gröna omställningen och ett hållbart Luleå. Tillsammans gör vi Luleå hållbart.
Vill du bidra till ett hållbart samhälle?
Som exjobbare på Lumire vill vi att du ska få en inblick i flera delar av vår verksamhet. Hos oss får du lära dig mer om oss och besöka våra anläggningar såsom avloppsreningsverk, vattenverk, pumpstationer och biogasanläggning. Det innebär att du kommer att få följa med ingenjörer och drifttekniker inom vatten, avlopp och avfall. Tillsammans med din handledare planerar vi dina aktiviteter så de passar ditt exjobb.
Vi söker dig som har ett intresse av samhällsbyggande, miljö, hållbarhet och teknik. Du som söker är självständig, ansvarsfull, nyfiken och vill utvecklas och lära dig nya saker.
Vi har några områden vi vill få hjälp att belysa. Du kanske har en egen idé, tveka inte att söka i alla fall.
Riskidentifiering: Är rotinträngning en riskfaktor för VA-ledningar i skogsmark?
Funktion och livslängd för VA-ledningar kan påverkas av rötter från träd och buskar som tränger in i ledningarna. Olika trädslag påverkar i olika hög grad och det är i större utsträckning undersökt i stadsmiljö. I Luleå förekommer långa överföringsledningar i skogsmark, där ledningarna drabbats av driftstörningar och orsaken till stor del är osäker. I dagsläget röjs inte ledningsgator regelbundet vilket gör att större träd kan finnas i ledningarnas närhet och det är idag osäkert om det påverkar ledningsnätet.
Examensarbetet omfattar studie av hur omfattande rotinträngning på VA-ledningsnät i skogsmark kan vara och analys av om det medför risker för ledningens funktion och livslängd. Arbetet innebär utöver sedvanliga teoretiska delar även fältarbeten och analys av filmer samt intervjuer med driftpersonal.
2. Spola ishallar med cirkulerat vatten – Hur ser möjligheterna ut?
Det går åt stora mängder vatten för att underhålla och spola isen i många ishallar. Samtidigt nyttjas stora mängder vatten för dusch och tvätt i samma anläggningar. Även takytorna i dessa anläggningar är oftast stora och utgör möjlighet till att samla stora mängder regnvatten. För att spola isytor som skall nyttjas för professionell utövning av issport krävs en god vattenkvalitet för bästa resultat. Hur kan behovet av vatten för spolning tillgodoses genom cirkulation av vatten inom ishallens anläggning?
Examensarbetet omfattar studie av hur omfattande rening som krävs av det vatten som skall nyttjas för spolning av isar och hur detta kan mötas med de vattenströmmar som finns tillgängliga i anläggningen. Examensarbetet innebär utöver sedvanliga teoretiska delar även pilotförsök i lokal anläggning samt fältundersökningar.
Information
Efter godkänt exjobb/uppsats får du 1000kr per poäng av oss, är ni två delar man på den ersättningen. Vi skriver sekretessavtal med våra exjobbare då vi arbetar med samhällskritisk verksamhet. Har du mer funderingar kring ex-jobb, tveka inte att höra av dig till Emelie Hedlund Nilsson emelie.hedlund.nilsson@lumire.se
Praktikplats
Är du intresserad av att göra praktik? Ansök här, beskriv din bakgrund och vart du är intresserad att praktisera. Skriv när din praktik är tänkt att starta och hur många veckor den pågår.
Vill du bli en miljöresurs?
Då kommer du att trivas på Lumire. Hos oss arbetar du med några av samhällets mest betydelsefulla funktioner: rent dricksvatten, och en hållbar avfalls- och avloppshantering. Det vi gör har betydelse idag och i framtiden
Ansökan
Ansök via knappen där du beskriver vilket område du är intresserad av och när ditt exjobb ska skrivas, vi tillsätter exjobb löpande så vänta inte med att ansöka.